Sunday, October 19, 2008

Patatesli manti


Evettt, yine Ramazandi, Bayramdi, sonbahardi derken yavas yavas kisa yaklasiyoruz. Sonbaharin bu serin ama elimizde kalan bu bir kac gunesli gunun tadini bir taraftan cikarirken, diger taraftanda sabahlari sicak yorganimizin altindan cikmaya useniyoruz dogrusu. En azindan o kotu rutubetli gunleri atlattik, kisliklari dolaplardan kutulardan cikarmaya basladik. Kazaklar, hirkalar, sallar, yunlu patikler, botlar yavas yavas ortaya cikti. Ee bu arada havalarin serinlemesiyle yemek menulerimizde degismeye basladi. Artik sabahlari sicak bir corba, yada aksam is donusu hemen sicak corbalar, sulu yemekler mutfaklardan kokulari tasmaya basladi. Bu arada arasirada olsa mantinin yerini kimse dolduramaz, diyerek gecen gun cocuklara patatesli versiyonunu yaptim, normalde etlisini daha cok severler ama olsun bu da degisik olsun. Uc yumurtayi kirdim, icine tuz birazcik su ve aldigi kadar unla elime yapismicak gibi bir hamur yogurdum. Ikiye boldum ve azcik dinlendirdim,


bu arada 2-3 buyuk boy patateside haslamistim, onlari ezdim, bir kac dilim beyaz peyniride ona karistirdim, biraz tuz, karabiber, kirmizi biber, kimyon da kattim ve karistirdim. Yufkalari actim oklavayla bir guzel ve cay bardagiyla yuvarlak sekiller kestim.


Iclerinede hazirladigim patates puresinden koydum, yarim ay seklinde kapatip uclarini arkadan bukup kapattim ve tepsiye dizdim.



Diger taraftanda tencerede kaynayan suya bunlari koydum, pisenler yuzeye cikti ve kevgirle onlari aldim sanirim bir 7-8 dakika surdu bu, ve tabaklara aldim.






Ustunede yesil zeytinyaginda bir tutam nane ve kirmizi biber kizartip hazirladim, once sarimsakli yogurt, en ustede biberli yagi doktuk ve afiyetle yedik. Cocuklarim icinde bu ayri bir zevk ve sevdikleri yemeklerden elbette, helede etlisi olunca daha cok seviyorlar. Bu sefer patateslisi oldu bakalim bir daha sefere belki mercimeklisi olur yada ispanaklisi yada artik evde ne varsa sansimiza :)